Chiar dacă eşti mai degrabă genul care nu poartă un costum în mod curent, sunt ocazii în care ai nevoie de o astfel de ţinută, pentru un eveniment mai special, o întâlnire de afaceri, un interviu pentru angajare sau, pur şi simplu, când ai nevoie să arăţi şic.

Există câteva reguli de aur pe care trebuie să le respecți atunci când alegi să porți un costum, potrivit stiliștilor. Desigur, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, dar, înainte să poți face acest lucru, trebuie să le stăpâneşti.

Anul acesta, potrivit designerilor care şi-au prezentat noile colecţii la Săptămâna Modei de la Milano şi Paris, costumul rămâne o ţinută în tendințe. În materie de sacouri și costume pentru bărbați, rămân la modă nuanţele tradiţionale, precum negru, albastru, maro şi gri, deşi designerii propun şi culori vii, precum bleu deschis, galben, violet, muştar, corai şi chiar roz. Un lucru interesant este acela că sunt propuse și modele combinate, costumul triplu - pantalon, vestă şi sacou - putând avea trei nuanţe diferite, apropiate sau contrastante.

Care sunt regulile de aur în purtarea unui costum?

În cazul unui sacou cu doi nasturi, cel din partea de jos se poartă tot timpul descheiat. Obții astfel o siluetă elegantă și, în plus, vei putea să te miști mult mai ușor.

În ceea ce privește costumele cu trei nasturi, deși nu este greșit ca toți să fie încheiați, regula este identică, cel din partea de jos se poartă descheiat. Sunt reguli simple și, totuși, dacă te vei uita în jur, vei vedea că mulți bărbați nu le cunosc.

În momentul în care te așezi pe un scaun, sacoul trebuie să fie descheiat complet, pentru a evita formarea unor pliuri care vor da senzația că te strânge. În plus, vei fi mai relaxat.

Totuși, în momentul în care te-ai ridicat de pe scaun, încheie nasturii respectând regulile prezentate mai sus.

Atunci când cumperi un costum, chiar dacă nu este realizat pe comandă, trebuie să știi că ai posibilitatea de a face mici retuşuri, dacă acesta nu îţi vine perfect. Cei mai mulţi dintre bărbaţi se ocupă doar de lungimea pantalonilor, dar există posibilitatea de a face ajustări şi în talie. Nu ezita să apelezi la un croitor pentru ca acel costum să îţi vină ca turnat.

Accesoriile trebuie să fie asortate, respectiv, dacă ai optat pentru pantofi din piele maro, cureaua trebuie să aibă aceeași culoare. Unii stiliști spun că sunt permise diferențe ușoare de nuanță, dar că, în niciun caz, pantofii camel nu ar trebui să fie purtați cu o curea maro închis. De altfel, din ce în ce mai multe branduri de încălțăminte au început să ofere curele asortate în noile lor colecții.

Unii stiliști sunt de părere că și restul accesoriilor ar trebui să fie în aceeași nuanță, respectiv geanta de laptop, cea de voiaj sau ceasul, dacă acesta are o curea din piele.

Manșetele cămășii trebuie să depășească mânecile sacoului cu 1 - 2 centimetri, iar acest lucru trebuie să fie luat în considerare încă de la momentul cumpărării costumului.

Nu purta nimic în buzunarele pantalonilor. În general, pantalonul de costum este destul de strâmt, acesta fiind și motivul pentru care se spune că un costum poate să ofere senzația unei siluete mai fine. Nu ține în buzunarele pantalonilor obiecte precum cheile de la casă, telefonul mobil sau portofelul. Telefonul mobil poate fi ținut în buzunarul de la piept al sacoului,iar restul, fie în palton, fie într-o geantă.

Nu în ultimul rând, nu purta multe accesorii sau imprimeuri. La costum se pot purta cravată, ac de cravată, geantă, eșarfă etc. Dacă ai o cravată cu un imprimeu interesant, poart-o, dar la un costum și o cămașă uni. Mizează pe simplitate și vei avea numai de câștigat.

Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com