Repetă

Cel mai indicat este să mergi cu temele făcute la interviu. De ce ai vrea să lucrezi în această firmă? Care sunt punctele tale forte și punctele slabe? Unde te vezi peste zece ani? Sunt întrebări specifice oricărui departament de HR din lume. Pregătește-ți răspunsurile de-acasă și exersează în oglindă. 

Fii punctual

Dacă pe vremuri timpul era o noțiune extrem de relativă, în zilele noastre totul este contra cronometru. Nu te ghida după soare: potrivește-ți ceasul și fii sigur că ajungi la timp la interviu. N-ai vrea să începi cu stângul și să întârzii la posibilul tău viitor loc de muncă încă din prima zi. 

Aranjează-te

Un interviu de angajare ar putea fi unica ta șansa de a impresiona. Asigură-te că ești îmbrăcat impecabil. Verifică dacă în compania unde îți dorești să lucrezi există un cod vestimentar și adoptă-l încă de la prima întrevedere. Evită să-ți afișezi tatuajele și pierce-urile (dacă ai așa ceva) și nu te parfuma în exces. 

Comunică și non-verbal

Englezii îi spun body language. E vorba despre felul în care comunici non-verbal, prin atitudine și gesturi. Exersează și la acest capitol și învață să îți stăpânești emoțiile. Dacă vei sta cu mâinile și picioarele încrucișate, vei transmite o atitudine defensivă, nesigură. Încearcă să fii sau să pari cât mai relaxat, stai drept și cu mâinile la vedere, ridică-te și prezintă-te, dacă altcineva mai intră în cameră. Nu uita să dai mâna cu oamenii pe care abia îi cunoști. 

Zâmbește

Deși te vei afla sub presiune, încearcă să nu arăți în niciun caz asta. Să zâmbești este cel mai bun lucru pe care îl poți face. Vei face cu siguranță o impresie bună. Oamenii care zâmbesc sunt în general mai abordabili și mai prietenoși. Un zâmbet poate spune multe lucruri despre tine, chiar și că ești capabil să te înțelegi bine cu șefii și colegii și vei reuși să îi convingi pe clienți. 

Pune și tu întrebări

Un interviu de angajare nu este ca un drum cu sens unic. Pune și tu întrebări, pentru a demonstra că ești cu adevărat interesat de locul de muncă pentru care ai aplicat. Cere detalii despre ce ar trebui să faci, despre echipă și mediul de lucru, despre oportunitățile de promovare. Nu-ți fie teamă să vorbești. Dacă nu vei pune și tu întrebări, ai putea părea dezinteresat. 

Acestea sunt principalele reguli pe care ar trebui să le urmezi la un interviu de angajare. Dacă te vei pregăti așa cum se cuvine, vei avea cu siguranță succes. 

Sursa foto: unsplash.com/Rachel Danner