Dupa participarea din 2012 la Madrid cu proiectul PRISPA si cea din 2014 la Versailles cu proiectul EFdeN, Romania reuseste calificarea la editia din 2018 a Solar Decathlon, cea mai prestigioasa competitie internationala pentru locuinte sustenabile. Concursul va avea loc in Dubai unde echipa de studenti romani va concura alaturi de 22 echipe din 16 tari, de pe 4 continente.

Echipele calificate in finala competitiei au fost anuntate oficial in cadrul World Green Economy Summit (WGES), care a avut loc pe 5-6 Octombrie 2016, la Dubai International Convention and Exhibition Centre. Fiecare propunere inscrisa in competitie a avut de acoperit 4 dimensiuni: concept; plan de management; strategie de finantare si integrarea in curicula universitara.

“In 2018 vom reprezenta Romania in Orientul Mijlociu, in Dubai, un oras care se dezvolta cu o foarte mare viteza spre un viitor cu cele mai noi si mai sustenabile tehnologii. Casa pe care o vom dezvolta va fi proiectata si construita initial in Romania, apoi o vom transporta pe uscat si pe mare in Dubai si acolo o vom reasambla in doar 10 zile. Aceasta este doar una dintre provocarile competitiei.”, a declarat Daniel Butucel, coordonator Team Bucharest 2018.

El a adaugat: “Dorim sa ne completam echipa si suntem deschisi studentilor pasionati care vor sa puna in practica cunostintele dobandite in scoala si vor sa schimbe lumea. ii invitam sa ne trimita CV-ul si o scrisoare de intentie la adresa [email protected], pana la data de 20 octombrie 2016, ora 18.”

Romania, din nou in prima liga mondiala a inovatiei in constructii

Echipa EFdeN, avand la activ si participarea la Solar Decathlon Europe 2014, este formata din studenti de la 5 universitati din Bucuresti, printre care Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, tineri pasionati de arhitectura, inginerie, management si comunicare.

In urma cu doi ani, echipa EFdeN a proiectat, construit, transportat 2500 km, asamblat in doar 12 zile si la final reasamblat o locuinta solara, confortabila si sigura, inteligenta si sustenabila, eficienta energetic, care isi produce singura energia. Pe scurt - o locuinta a viitorului, aflata in prezent in incinta Facultatii de Inginerie a Instalatiilor, in Bucuresti. Locuinta, devenita primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort, este deschisa publicului larg si a fost vizitata deja de cateva mii de persoane. Proiectul EFdeN este rezultatul colaborarii a peste 350 studenti, 130 companii si 2 universitati.

In competitia Solar Decathlon participa echipe din toata lumea, care trebuie sa proiecteze si sa construiasca locuinte solare 100% electrice. Competitia are scopul de a ridica nivelul de constientizare al studentilor si universitatilor participante asupra importantei folosirii tehnologiilor bazate pe energii din surse regenerabile. in acelasi timp, Solar Decathlon se adreseaza companiilor, incurajandu-le sa isi promoveze si sa puna in aplicare materialele si sistemele verzi, care reduc impactul constructiei asupra mediului, educand in acelasi timp si publicul larg asupra consumului responsabil de resurse.

Romania, din nou in prima liga mondiala a inovatiei in constructii

Competitia Solar Decathlon a luat nastere in SUA in 2002. Prima editie internationala a avut loc in Europa in 2010, la Madrid. Au urmat editiile 2012 (Madrid), 2014 (Versailles), iar acum competitia s-a extins la nivel international si are loc in America de Sud, in China si in 2018, pentru prima data, in Orientul Mijlociu.