Asta si-au spus cativa profesori universitari din Maramures, care impreuna cu ingineri din tara si din Slovacia, Ungaria si Ucraina au pus la cale un sistem care ne avertizeaza cu 20 de minute inainte de producerea unei calamitati. Sistemul de alerta va anunta inundatiile, furtunile puternice, grindina sau alte catastrofe naturale, in toate cele patru tari.

Noul sistem ar putea pune in alerta autoritatile cu minute bune inainte de producerea unor inundatii, de exemplu. Sistemul, compus dintr-o statie meteorologica si un GPS, va avertiza specialistii atunci cand valorile din frontul atmosferic depasesc anumite praguri. Datele sunt adunate de la sateliti deasupra celor patru state participante la proiect. La Baia Mare a fost montat deja un astfel de sistem.

Pentru ca programul sa fie intru totul functional, in cel mult o luna, urmeaza sa fie instalat un soft care sa transmita toate datele la centrul din Ucraina. Orice dezastru natural va fi prezis cu aproximativ 20 de minute inainte, timp in care autoritatile romane vor fi anuntate de catre cele ucrainiene.

Ovidiu Stefan, partener în cadrul proiectului: "Va constitui o baza de analiza si de lucru in acelasi timp pentru a preintampina dezastrele natural pe baza predictiilor meteorologice furnizate de satelitii naturali a pamantului."

Deocamdata, acest sistem a fost implementat doar in Romania, insa pe viitor - Slovacia, Ungaria si Ucraina vor avea si ele acces la datele inregistrate la Baia Mare.

Citeste mai mult pe

Stirileprotv.ro