Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet, paracetamolul nu s-a dovedit mai eficient decât substanţele placebo în accelerarea recuperării după crizele acute de lumbago şi nici în reducerea durerii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Această descoperire pune sub semnul întrebării alegerea paracetamolului ca analgezic predilect pentru calmarea durerilor localizate în muşchii din regiunea lombară, provocate de crizele de lumbago.

"Trebuie să reconsiderăm recomandarea universală de a utiliza paracetamolul ca tratament principal", a declarat Christopher Williams, care a coordonat testul clinic la Universitatea din Sydney, Australia.

În prezent, toate ghidurile de tratare a durerilor de spate recomandă paracetamolul ca analgezic principal, iar Christopher Williams a explicat că acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că niciun studiu de până acum nu a oferit dovezi concludente ale eficienţei acestuia în asemenea cazuri.

În cadrul acestui test, 1.652 de persoane din Sydney, cu dureri lombare acute, au primit, în mod aleatoriu, un tratament cu paracetamol cu durata de până la patru săptămâni - fie în doze administrate de trei ori pe zi, fie după caz - sau au primit substanţe placebo. Toate persoanele participante au primit sfaturi şi au fost monitorizate timp de trei luni.

Rezultatele nu au relevat nicio diferenţă cu privire la numărul de zile de recuperare între grupurile de tratament - timpul mediu de recuperare fiind de 17 zile pentru fiecare grup care a primit paracetamol şi de 16 zile pentru grupul care a primit substanţe placebo.

Paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerilor acute, de scurtă durată, asupra capacităţii motorii şi calităţii somnului şi vieţii, au spus cercetătorii, iar numărul pacienţilor care au raportat efecte secundare a fost similar în toate grupurile.

Christine Lin, profesor asociat la Institutul George pentru sănătate globală şi la Universitatea din Sydney, a spus că nu se cunosc exact motivele pentru care paracetamolul nu a fost eficient în cazul durerilor din zona lombară.

"Deşi am demonstrat că paracetamolul nu accelerează recuperarea în urma durerilor de spate acute, există dovezi că acesta calmează durerea în cazul altor afecţiuni, cum ar fi durerile de cap, anumite afecţiuni musculo-scheletale, durerea de dinţi şi durerea apărută imediat după intervenţiile chirurgicale", a declarat Christine Lin într-un comunicat.

"Acest studiu indică faptul că mecanismele care provoacă durerile de spate sunt probabil diferite de alte afecţiuni dureroase, iar acest domeniu trebuie studiat mai în detaliu", a precizat cercetătoarea australiană.