Pentru a reduce numărul consumatorilor de astfel de substanţe şi pentru ca ţara să nu mai fie considerată „paradisul fumătorilor”, oficialii au decis ca angajaţii din cafenelele cu profil să nu mai vândă marijuana turiştilor, notează BBC.

Aceasta nu este singura regulă impusă în acest sens. Începând din prima zi a anului 2013, persoanele care vor să fumeze o ţigară de canabis vor trebui să îi arate vânzătorului un act de identitate. Angajatul îi va vinde marijuana doar dacă este localnic şi, în acelaşi timp, major.

Proprietarii unor astfel de localuri susţin că nici până în prezent nu vindeau astfel de substanţe minorilor. Angajaţii cafenelelor de profil cer fiecărui client, la intrarea în local, un act de identitate.

Până în prezent, clienţii care frecventau astfel de cafenele puteau să îşi cumpere fără niciun fel de problemă 5 grame de "iarbă legală".

 Noile reguli îi nemulţumesc pe patronii localurilor de profil şi spun că deciziile autorităţilor vor duce la închiderea afacerilor. Aceştia subliniază că numărul vizitatorilor va scădea considerabil, iar acest lucru va afecta implicit economia ţării, în condiţiile în care turiştii generează statului în jur de 500 de milioane de dolari, în fiecare an.

„Consider că este mai bine să vinzi canabis în cafenele, decât pe stradă. Pe stradă, nimeni nu te întreabă ce vârstă ai. Pe ei nu îi interesează dacă eşti un adult şi nici nu le pasă dacă îţi vând droguri uşoare sau unele puternice. Singurul lucru de care le pasă este să facă bani”, a declarat pentru BBC unul dintre proprietarii de cafenele unde se poate fuma canabis şi alte droguri uşoare.

Tot din raţiuni economice, primarul Amsterdamului a refuzat să pună în aplicare noua prevedere.

În Olanda, există aproximativ 700 de cafenele unde se poate consuma canabis.