De acum, banala răceală ar putea constitui un nou motiv pentru care să ne ferim de ea, şoferii bolnavi trebuind să se gândească de două ori înainte să iasă în trafic.

Să înfrunţi traficul într-un autovehicul când eşti răpus de răceală poate fi mult mai periculos decât îşi dau seama şoferii, sunt de părere cercetătorii, potrivit Daily Mail.

Conform acestora, strănutatul, căutatul unui şerveţel sau suflatul nasului în timp ce te afli la volan poartă vina pentru 2.500 de accidente care au loc pe săptămână în timpul iernii.

Cel mai mare pericol în aceste cazuri apare în traficul de pe autostradă, unde motocicliştii pot conduce 15 metri ţinând ochii închişi din cauza unui strănut.

Astfel, ca măsură de precauţie, şoferii care sunt răciţi sunt sfătuiţi să lase o distanţă de patru maşini pentru frânare.

Studiul, realizat de Halfords Autocentres , arată că nouă la sută din cei 2,6 milioane de şoferi din Marea Britanie au recunoscut că îşi mută privirea de la drum din cauza răcelii sau a gripei.

"Strănutatul poate fi foarte violent, provocând închiderea ochilor pe moment, în special în cazul celor care suferă de o răceală severă. Să conduci o maşină cu asemenea simptome ar fi cu siguranţă iresponsabil şi ar putea fi considerat un factor agravant în orice accident care duce la moarte sau la rănire violentă, creând posibilitatea ca şoferul să fie acuzat pentru provocarea morţii prin condus periculos", a mai avertizat şeful poliţiei.

Potrivit aceluiaşi studiu, aproape 40 la sută din participanţi au făcut eforturi ca să se descurce la locul de muncă atunci când au fost bolnavi. Mai departe, aproape un sfert din şoferi nu s-au simţit bine la volan în timpul sezonului rece.

Astfel, o altă recomandare este cunoaşterea oricăror efecte secundare ale medicamentelor pe care le luăm pentru răceală, mai ales în ceea ce priveşte avertizările despre ameţeală.

Halfords Autocentres avertizează în privinţa unui aspect care face condusul şi mai periculos - condiţiile de polei: "Merită să ţii minte că mentenanţa adecvată a ambelor frâne şi cauciucuri este vitală dacă vrei să te asiguri că vehiculul poate opri într-un timp cât mai scurt atunci când este necesar."

Şeful poliţiei de la Central Motorway Police Group din Marea Britanie a recomandat, în acest context, ca şoferii care nu se simt bine din cauza unei răceli ar trebui să stea acasă pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic.