Cu această siguranță, ne-am propus să aflăm mai multe despre Tibi Scobiola, fost finalist Vocea României în anul 2012. Conștient de ce înseamnă primul pas în cariera muzicală și de câte muncă este nevoie pentru a avea curajul să apari la un show televizat, pe o scenă atât de impresionantă, acesta a declarat că va puncta ”pachetul în sine” - voce, atitudine, carismă, ritm, sensibilitate. 

Povestea lui Tibi este una extrem de plină de provocări, așa că am vrut să descoperim mai multe printr-o discuție cu el.

Ce te-a făcut să alegi o carieră muzicală pe vapor? Cât de provocator a fost pentru tine să rămâi în acest mediu?

Au trecut 20 de ani de la primul meu contract pe un vas de croazieră și parcă a fost ieri :) Pot să spun că am avut o perioadă de 12 ani, cea mai intens trăită din viața mea ca și cunoaștere și experiență profesională.

Am fost norocos ca nu am avut rău de mare, am putut să lucrez și să savurez cu plăcere o atmosferă magică, creată de oameni veniți din diferite părți ale lumii. Foarte interesant pentru mine a fost să învăț să leg câteva cuvinte în limba lor în semn de respect, să râd la glumele lor, să mănânc mâncarea lor, pur și simplu am simțit să ies din zona mea de confort și să leg prietenii cu mulți dintre aceștia.

Care a fost cea mai mare provocare în experiența ta de cântăreț pe vapor?

Până la vârsta de 19 ani, am fost un cântăreț de baruri și restaurante unde simplul fapt de a avea un stativ de microfon în față, era suficient.

Cea mai mare provocare a fost atunci când am primit primul contract ca solist de show pe un vas de croazieră, într-o echipă de 20 de dansatori profesioniști și cântăreți în SUA. Mi-a fost extrem de greu. Eram singurul român din echipă, mă simțeam frustrat și marginalizat ..pentru că vedeam că ei erau cu mult peste nivelul meu profesional. Toți terminaseră școli de dans și acting, cântau, dansau și arătau impecabil, iar eu eram varză. Ca să nu fiu trimis acasă am muncit 3 ani de zile de "mi-au sărit capacele" și nu am avut de ales. 

Munceam de 5 ori mai mult ca oricare dintre ei fiindcă nu aveam baza lor tehnică și nici nu cunoșteam modul lor de lucru ca să îmi fie și mie ușor să rețin coregrafii și acting în același timp cu textele mele și melodiile pe care le aveam. Și ca să fie bine...70% din playlistul show-ului nu auzisem în viața mea de melodiile alea. Singurul lucru care într-adevăr m-a ajutat a fost vocea de la mama natură și voința să-mi depășesc condiția să fiu și eu aproape de nivelul lor. 

Well, dupa muncă și răsplată și după 3 ani de armata aș putea spune, am fost avansat de companie la funcția de production manager.

Care a fost traseul tău preferat de-a lungul călătoriilor pe care le-ai făcut? 

Am avut 3 trasee favorite :). Două dintre ele se petreceau iarna cu plecare din Portugalia. 

Un traseu era de 56 de zile de croazieră în toata America de Sud și treceam prin toate locațiile renumite din Mexic precum Acapulco, Cabo san Lucas, Puerto Vaillarta, Cozumel, CanCun, Playa del Carmen de unde plecam cu autocarul să vizitez o piramidă făcută de către mayasi, care se cheamă Chicen Itzá. Aici o dată pe an, la aceeași oră, minut, secundă se intampla un equinox inexplicabil..și vin zeci de mii de oameni din toată lumea pentru 5 minute cât durează equinox-ul.

Urma Belize dupa care urmau sălbaticele Guatemala, Honduras, Nicaragua și Costa Rica unde îmi aduc aminte că erau niște plaje superbe. Nu era acces cu mașina și trebuia să merg efectiv prin junglă ca să ajung la anumite plaje.

Fascinantă era trecerea Canalului Panama. Urcam sus pe punte și mă uitam cum treceam cele 12 porți care se deshideau în timp ce se umpleau cu apă. Diferența de nivel între prima și ultima poartă era de 26m, deci stăteam câteva ore..apoi mergeam spre Venezuela și Columbia, după care  treceam Ecuadorul unde făceam o ceremonie și se lăsa cu o băută sănătoasă. 

Peru era următorul punct de atracție unde se vizita Machiu Pichu, apoi mergeam în Chile și ajungeam în Argentina.

În acest traseu mi-am realizat și eu un vis. Când eram copil mă uitam la filmul ”Toate pânzele sus”, în care se vorbea de locul Punta Arenas, Patagonia sau Țara de foc cum i se mai spune. Am ajuns și eu in Ushuaia - Argentina, cel mai sudic punct din lume unde am avut o experiență de neuitat. Am intrat într-un market mic și vânzătorul mă întreabă de unde sunt, îi spun că sunt din Romania, la care el incepe să țopăie și să strige de bucurie, ohh, ROMÂNIAA :)) Ce credeți? Mă ia la el în birou și îmi arată ca avea pe perete un poster cu Hagi, cu autograf, de care era extrem de mandru.

Era așa de fericit încât mi-a dat ce cumpărasem, pe degeaba! :) Omul deși era argentinean nu avea poster cu Maradona, avea cu Hagi.

Respect maestre Hagi, chiar te cunoaște o lume întreagă și la capătul pământului!????????

Croaziera se termina cu o săptămână în Amazon, porneam din portul Manaus și intram pe Amazon. Lăsam vasul în larg și intram cu bărcile în sate de băstinași unde se putea ajunge doar așa sau cu hidroavionul. De neuitat pentru mine a fost că am mancat o piraña făcută la gratar, extrem de gustoasă..(deci myth busted că nu se mănâncă piraña).A fost preparată chiar de către moașa unui sat de indieni băstinași, care se numește Bocca de Valeria, unde locuiau in jur de 30 de familii.  Moașa avea 80 de ani.

Atracția de final a acestui traseu era Carnavalul de la Rio, unde după cum știți mulți dintre voi care au vizitat locul, este o nebunie :)). Stăteam pe străzi câte 3 zile, într-un tricou, bermude, încălțat cu o pereche de șlapi de plastic, mâncam pe unde apucam, dar nelipsit în mâna mea era un pahar de plastic care se umplea.. așa din senin, cu Caipirinha :))

P.S. celelalte două rute favorite le veți afla într-un următor interviu..pe niște bani! glumesc :))

A doua rută favorită era cu plecare la Miami și de acolo făceam tot Caraibele începând cu Nassau - Bahamas dupa care Montego Bay - Jamaika și parcurgeam toate zonele vestite, foste colonii olandeze : precum Aruba sau cele franțuzești Franch West Indi: precum Leeward Island, având ca vedete insulele Saint Barth și Martinique dupa care treceam în insule foste colonii englezești precum Barbados, Antigua și Tortola care erau sublime. Apoi ne întorceam pe teritoriul american San Juan - Puerto Rico, dupa care urma insula Saint Thomas și apoi Miami.

A treia ruta favorita este în Fiorduri, cu plecare din Sankt Petersburg, Rusia - și vizitam Talin, Estonia - Helsinki, Finlanda - Stockholm, Suedia - Copenhaga, Danemarca - Oslo, Norvegia. Apoi mergeam pe lângă fiorduri și ne opream în Kristiansand - Stabanger și portul Bergen unde îmi aduc aminte că era o piață în mijlocul orașului, unde pentru prima dată am gustat balenă și elan, care by the way sunt oribile la gust ???? 

Din Bergen plecam în fiorduri și ne opream la Geiranger și Helleisylt unde era fascinant! Parcă eram pe o altă planetă sau participam ca actor în filmul ”Lord of the rings”. Acolo în plină vară, apa avea 2,3 grade.

Care a fost destinația ta preferată și ce te-a atras la acea zonă?

Pfff, greu de spus, deoarece am văzut mai mult de jumătate din glob, am multe destinații preferate.De exemplu îmi plac unele insule din Grecia mai puțin cunoscute cum ar fi Paxi sau Ithaca.

Îmi place Portugalia, îmi place mult Cabo san Lucas pe coasta Californiei sau Buzios care este Ibiza Braziliei, îmi place în general să fie la mare, ocean, sau orice baltă.. apa să fie ????

De curând am fost în Sardenia și este superb. Are o insulă care se cheamă La Madallena pe unde în anumite locuri aveam impresia că sunt în Caraibe. Este o bucata de Caraibe în Europa, un arhipelag de insule unde pe multe dintre acestea nu ai voie să calci. Le poți vedea doar din barcă.

Când îți plănuiești o călătorie personală, pe ce criterii îți alegi destinațiile?

Înainte mergeam pe criteriul fun, party, clubăreală, chestii de genul ăsta, dar de 3 ani și jumătate sunt tătic și acum încerc să găsesc destinații care să fie kids friendly. Vreau să am la nas tot ce îmi trebuie, să fie curat și mâncare bună. Sunt încă la început și nu mă pricep prea mult la genul ăsta de vacanțe, dar aștept sfaturi de la voi! ????

Despre noi experiențe și noi provocări pe care Tibi le va accepta pe mai departe, putem afla dacă-l vom urmări pe rețelele sociale sau în noile formate în care va apărea pe viitor.