Pe langa cartelul Guadalajara, alte patru astfel de organizatii mafiote domina lumea paralela a traficului de droguri si a violentei din Mexic. Acestea s-au raspandit peste granite, pana in America de Nord (SUA si Canada), dar si America de Sud (Columbia, Brazilia ori Argentina).

1. Cartelul Guadalajara

Fondat de Miguel Angel Felix Gallardo, Ernesto Fonseca Carrillo si Rafael Caro Quintero, cartelul Guadalajara, care poarta numele orasului in care s-a nascut, este cunoscut ca fiind unul dintre primele care s-a ocupat cu traficul de cocaina provenita din Columbia. Daca ultimii doi lideri au fost arestati, Miguel Angel Felix Gallardo a condus cartelul Guadalajara ani de zile, ierarhizand foarte bine conducerea si impartind sarcinile mai multor grupuri independente, insa in acelasi timp obligate sa lucreze impreuna. Dupa arestarea lui Felix Gallardo, cartelul Guadalajara s-a rupt in doua astfel de organizatii mentionate mai jos.

2. Cartelul Sinoloa

O parte a rezultatului ruperii cartelului Guadalajara, cartelul Sinoloa este acum cel mai puternic din Mexic, avand si cel mai faimos lider. Joaquin "El Chapo" Guzman a fost arestat anul trecut, existand voci care spun ca acesta ar fi strans o avere de un miliard de dolari din traficul de cocaina. Cartelul Sinoloa este responsabil pentru peste 12.000 de asasinate in incercarea sa de a pune stapanire pe rutele de trafic.

3. Cartelul Tijuana

Cartelul Tijuana a fost considerat intre 1990 si 2000 a fi cel mai violent grup din Mexic. Cealalta jumatate a ex-cartelului Guardalajara, Tijuana este acum mai restrans decat Sinoloa, in mare parte din cauza razboiului dus cu organizatiile rivale, dar si din cauza arestarilor numeroase.

4. Cartelul Juarez

Cartelul Juarez si cartelul Sinoloa au pornit un razboi in 2007, soldat cu mii de victime. Acestea s-au luptat si inca se lupta pentru rutele care duc catre El Paso, Texas, pentru a introduce droguri de milioane de dolari in Statele Unite.

Cartelul Juarez actioneaza prin doua mari bande: La Linea si Barrio Azteca.

Mafiotii din Juarez sunt brutali si adesea isi decapiteaza sau mutileaza rivalii, apoi le expun trupurile in public, pentru a imprastia frica.

5. Cartelul din Golful Mexicului

Avand "cartierul general" in Matamoros si Tamaulipas, acesta este unul dintre cele mai vechi, avand o retea internationala vasta. In anii '90, cartelul a angajat asasini Los Zetas pe post de armata privata, dar totul s-a incheiat printr-un razboi intre cele doua parti. In ciuda faptului ca multi dintre lideri - Mario Alberto Cardenas Guillen, Osiel Cardenas Guillen, Jorge Eduardo Costilla Sanchez, Antonio Cardenas Guillen - au fost arestati, cartelul continua sa introduca droguri in SUA.