Noua proteină, denumită CRF1, a fost descoperită de cercetătorii de la Heptares Therapeutics, o companie medicală din comitatul britanic Hertfordshire.

Savanţii britanici au folosit Diamond Light Source, unul dintre cele mai puternice dispozitive de analiză cu raze X, pentru studierea glandei pituitare, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii bănuiau de multă vreme că această glandă controlează stresul, depresia şi anxietatea prin eliberarea în creier a anumitor substanţe chimice.

Oamenii de ştiinţă au descoperit în acest studiu apărut recent că aceste simptome sunt declanşate de CRF1 - o substanţă prezentă în membranele externe ale celulelor din glanda pituitară.

"Bolile cauzate de stres, precum depresia şi anxietatea, afectează un sfert dintre adulţi în fiecare an, însă mulţi oameni nu ştiu că aceste afecţiuni sunt declanşate de proteinele din creier, iar una dintre acestea este CRF1", a explicat Fiona Marshall, coordonatoarea departamentului de cercetare de la compania Heptares Therapeutics.

Cercetătorii britanici au analizat structura acestei molecule şi speră că studiul lor va duce la producerea unor medicamente care vor putea să controleze acţiunea acestei glande.