Lipsa unui somn de mai bine de 6 ore pe noapte creste riscul decesului timpuriu cu 12%! Este rezultatul unui studiu facut de Public Health England. Lipsa somnului poate duce si la alte probleme de sanatate precum diabetul, obezitatea si probleme cu inima.

"Somnul scurt este o probleme din ce in ce mai mare. In primul rand pentru ca oamenii nu considera suficient de important somnul si nici beneficiile aduse sanatatii de o odihna suficienta" spune Lisa Artis de la British Sleep Council, citata de The Independent.

"In al doilea rand, spre deosebire de schimbari cunoscute in viata precum consumul de fructe si legume in fiecare zi, somnul nu este in plan. Spre deosebire de o dieta, somnul este dificil de planificat si exista multi factori care il pot perturba precum copiii, alte probleme de sanatate sau mediu" mai spus Artis.

Absenta somnului duce la eliberarea unor hormoni care maresc nivelul de stres si cresc ritmul cardiac si presiunea sangelui astfel ca pe termen lung apar diferite probleme. De asemenea, cercetatorii sugereaza ca dormitul sub 6 ore pe noapte poate avea un impact asupra atentiei, a concentrarii sau a memoriei si a fost legat si de boala Alzheimer.

"Este un mit ca persoanele mai in varsta au mai putina nevoie de somn. Persoanele la varsta a doua au nevoie la fel de mult de somn chiar daca nu au parte intr-o singura repriza ca persoanele de 20-30 de ani. Inseamna doar ca acele persoane ajung la nivelul de somn necesar dormind la pranz".

Un alt studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Surrey a dezvaluit ca peste 700 de gene din corp sunt alterate atunci cand o persoana doarme mai putin de 6 ore pe noapte.