Numărul telefoanelor vândute către utilizatori finali a scăzut cu 1,7%, la 1,75 miliarde anul trecut, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Gartner. Samsung a fost lider cu 385 milioane de unităţi, din care 53,5% smartphone-uri, în timp ce Nokia a comercializat 333,94 milioane de unităţi, iar Apple 130 de milioane de unităţi.

"Condiţiile economice dificile, schimbarea preferinţelor consumatorilor şi concurenţa intensă de pe piaţă au slăbit piaţa mondială a telefoanelor mobile. Vânzările globale au scăzut ultima dată în 2009", a declarat Anshul Gupta, analist la Gartner, într-un comunicat.

Categoria smartphone-uri, dominată de Samsung şi Apple, a continuat să crească, iar în acest an este estimată să depăşească pentru prima dată 50% din piaţa telefoanelor mobile, a spus el.

În trimestrul al patrulea, vânzările de smartphone-uri au totalizat 207,7 milioane de unităţi, în urcare cu 38,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Samsung şi Apple au consemnat împreună 52% din vânzările de smartphone-uri în acest interval, în urcare de la 46,4% în trimestrul al treilea.

Vânzările Samsung pe acest segment au continuat creşterea şi au ajuns în ultimul trimestru al anului trecut la 64,5 milioane de unităţi, cu 85,3% peste nivelul din periaoda similară a anului anterior.

Apple a înregistrat 43,5 milioane de smartphone-uri în trimestrul al patrulea, cu 22,6% mai mult faţă de ultimele trei luni din 2011.

De asemenea, sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, şi-a consolidat poziţia de lider în trimestrul al patrulea faţă iOS al Apple, pe locul al doilea. Android a fost instalat pe 69,7% din smartphone-urile vândute, în urcare de la 51,3% în aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce iOS a avut o cotă de 20,9%, faţă de 23,6% în ultimele trei luni din 2011.