La nivel mondial astazi se sarbatoreste Ziua Internationala a Salutului, iar noi iti spunem ce spune codul bunelor maniere atunci cand vine vorba sa abordezi o doamna:

Vom incepe prin a vorbi despre cum trebuie sa salute un domn.

Cind intalneste o doamna, barbatul saluta primul. In general , salutul inseamna sa-ti scoti palaria, aproximativ cu doi metri inaintea intalnirii, sa o inclini usor, privind fara insistenta in ochii persoanei salutate, iar apoi sa iti pui palaria la loc pe cap.

Este obligatoriu sa raspunzi la orice salut deoarece a refuza sa raspunzi la un salut inseamna sa-l jignesti grav pe cel care ti s-a adresat.

Domnul care intilneste o persoana feminina cunoscuta, inceteaza sa mai fumeze tigarea sau pipa si-si scoate mina din buzunar.

Ridicarea palariei sa face intotdeauna cu mina opusa partii in care se gaseste persoana salutata. Este de o familiaritate nepermisa, chiar intre prieteni, sa reduci gestul la o simpla atingere a borului palariei, fara sa o ridici.

In acest caz, e mai bine sa pastrezi palaria pe cap si sa saluti verbal.
 

Ce se intimpla daca nu porti palarie?

Regula este foarte simpla. Te multumesti cu o inclinare a capului care va fi poate un pic mai adanca dacat daca ai saluta cu palaria.

Iar doamna va raspunde la salutul care va este adresat printr-un suris care va dovedi persoanei intilnite ca ati recunoscut-o.

In tarile anglo-saxone, femeia saluta prima, pentru a-l autoriza astfel pe domnul intilnit sa o salute. In schimb, in Europa continentala, regula este urmatoarea : domnul saluta , doamna raspunde.

Doamna mai tinara o saluta pe cea mai in virsta care ii raspunde la salut.

Se va evita sa salutam o persoana, mai ales o doamna, daca o intilnim intr-o companie compromitatoare.

Strangerea mainii este importanta

Stringerea miinii se practica mai ales cind cele doua persoane care se intilnesc urmeaza sa se opreasca si sa stea putin de vorba.

Este o forma de salut care dateaza din antichitate si care este incarcata de un simbolism profund. Sa saluti pe cineva stringandu-i mana este un semn de mare stima.

In acest caz, regulile sunt inverse: cea care intinde mana prima este doamna. Sa o refuzi este, in aceasta situatie , un afront pe care n-ai dreptul sa i-l faci, decit in ultima instanta.

Se intelege ca pentru a stringe mina cuiva, scoti palaria sau te inclini putin si-ti privesti interlocutorul in fata. Un barbat se va ridica pentru a stringe mina cuiva. Doamnele nu trebuie sa se ridice decit pentru a da mina unei persoane mai in virsta sau pe care vor s-o onoreze in mod special.

Se spune, ca modul in care stringi mina celuilalt iti dezvaluie firea. Este de evitat sa avem o mina moale sau una care o zdrobeste pe a celuilalt. Ne vom feri , de asemenea , sa apucam doar virful degetelor. O mina , este o mina , iar o stringere de mana o strangere de mana.

Cum exista destule persoane superstitioase, se va evita stringerea mainii pe deasuprea alteia, in cruce. De altfel, gestul este total lipsit de eleganta.

Este mai simplu sa urmam ordinea fireasca a prioritatilor : doamnele intre ele, doamnele si domnii , domnii intre ei.


Cum procedam cind purtam manusi ?

Pe strada barbatul isi scoate manusa din mana dreapta pentru a stringe mana unei femei , chiar daca aceasta poarta manusi. Femeile isi scot manusile cind ajung la locul unei intilniri stabilite, dar daca aceasta este intamplatoare, le pot pastra cu riscul de a face un lucru neelegant.


Ce trebuie sa stim despre sarutatul mainii ?

Este vorba, dupa cum se spune , despre un obicei vechi si demodat sau, dimpotriva , despre un act de suprema politete , apanaj al barbatilor bine crescuti?

In general , numai femeilor respectabile li se saruta mana, dar , nu in aer liber sau pe strada, ci numai in casa. Sarutatul mainii pe o manusa, sau peste masa este o gafa.

Cum se saruta mina ? Doamna intinde mana spre domnul care o saluta ; domnul se apleaca usor pentru a o atinge cu buzele sau a se preface ca o atinge.


Este larg raspandit obiceiul ca doua persoane care se intalnesc sa se sarute pe ambiii obraji. In plina strada acest lucru nu lasa o impresie buna, dar la gara sau la aeroport este permis.