Raspunsul corect este Yngwie Malmsteen. Asteptat de rock-erii din Romania mai bine de 20 ani, maestrul chitarei electrice a imbinat perfect stilul baroc si metalului neoclasic, intr-un concert extraordinar sustinut pe 13 mai la Sala Palatului, arhiplina.

Cel supranumit ”regele arpegiilor” a incantat publicul roman atat cu cele mai cunoscute piese ale sale, interpretate cu o creativitate muzicala de exceptie, cat si cu energia si forma sa fizica.

yngwie - 2

Neobosit la cei 52 ani, sensibilul si charismatic chitarist nascut in Suedia, despre care criticii spun ca a rescris cu stilul sau original caretea chitaristilor heavy metal, a venit la Bucuresti impreuna cu Nick Marinovich – voce si clape, Ralph Ciavolino – bass si voce, si Mark Ellis, la tobe.

Mai mult decat o lectie de chitara si un show de neuitat, seara de 13 mai a fost una unica atat pentru cei care poate nu erau fani inraiti, cat si pentru romanii care la jumatatea anilor ’80 il aveau ca idol pe Malmsteen, un fenomen muzical datorita pieselor precum Forever One, Seventh Sign, Like An Angel, Fire & Ice sau Evil Eye.

yngwie - 5

O seara care s-a incheiat parca prea repede pentru cei care au asteptat atatia ani sa-l vada si sa-l auda live pe Malmsteen, asta si daca punem la socoteala faptul ca show-ul a tinut mai putin decat era anuntat. Asta poate si din cauza unor “stangacii” organizatorice care au interrupt, pe alocuri, expolozia de energie, geniu si muzica la cele mai inalte note, si la propriu, si la figurat.

Legenda:
In 1984 scoate primul sau album solo “Rising Force” si incepand din acel moment povestea Yngwie Malmsteen avea sa inceapa. Rising Force a castigat premiul Guitar Player Magazine's pentru cel mai bun album rock si a fost nominalizat la un Grammy pentru “Best Rock Instrumental”, atingand locul 60 in topul albumelor Billboard.

yngwie - 6

Yngwie J. Malmsteen's Rising Force, asa cum a fost cunoscut de atunci pana spre finalul anilor 80, lanseaza rapid “Marching Out” in 1985, cu Jeff Scott Soto la partea de voce. Urmatoarele albume sunt un succes adevarat: Trilogy in 1986, Odyssey in 1988, Eclipse in 1990, Fire & Ice in 1992, The Seventh Sign in 1994, Mangnum Opus in 1995, Inspiration in 1996, Facing the Animal in 1997, Alchemy in 1999, Attack!

In 2002, Unleash the Fury in 2005, Perpetual Flame in 2008, Angels of Love in 2009, Relentless in 2010 si Spellbound in 2012. Stilul neo-calssic al lui Malmsteen a devenit popular printre chitaristi la mijlocul anilor ‘80 influentandu-i pe Jason Becker, Paul Gilbert, Marty Friedman, Tony MacAlpine and Vinnie Moore, nume de referinta in industria muzicii rock.